お茶の水女子大学
SDGs推進研究所
特任リサーチフェロー
Project Research Fellow
Institute for SDGs Promotion
Ochanomizu University
2011.3社会福祉法人三井記念病院栄養部 管理栄養士
2012.5東京医科歯科大学臨床栄養部 管理栄養士
2013.4お茶の水女子大学生活科学部食物栄養学科 アソシエイトフェロー
2018.3お茶の水女子大学人間文化創成科学研究科 ライフサイエンス専攻 博士後期課程 修了 博士(学術)取得
2018.4お茶の水女子大学基幹研究院研究員
2019.9ポツダム大学人間科学部 外国人客員研究員
2022.9お茶の水女子大学SDGs推進研究所 特任リサーチフェロー
Mar. 2011 Registered Dietitian, Department of Nutrition, Mitsui Memorial Hospital
May 2012 Registered Dietitian, Department of Clinical Nutrition, Tokyo Medical and Dental University
Apr. 2013 Associate Fellow, Department of Food and Nutrition, Faculty of Human Life and Environmental Sciences, Ochanomizu University
Apr. 2015 Ph.D. Program in Life Sciences, Graduate School of Humanities and Sciences, Ochanomizu University; Ph.D. in Clinical Nutrition (Mar. 2018)
Apr. 2018 Research Fellow, Faculty of Core Research, Ochanomizu University
Sep. 2019 Visiting Research Scholar, Faculty of Human Sciences, University of Potsdam
Sep. 2022 Project Research Fellow, Institute for SDGs Promotion, Ochanomizu University

フードサプライチェーンを駆動する消費者の食行動の変容は、環境負荷や食品廃棄、プラスチック包装の削減といった食の持続可能性に関わる課題の解決に不可欠です。しかし、これらは多岐にわたる領域にまたがるため、「持続可能で健康な食行動=消費者が、健康の維持改善や環境保全のために実践するべき具体的な食行動」は一元化されていません。
そこで私は、持続可能で健康な食行動や行動実践に関連する要因の整理や国際比較、食行動パターンの分析を行い、その推進に取り組んでいます。さらに、これらの研究に環境科学を融合させ、ライフサイクルアセスメント研究の手法を活用して、一つ一つの食行動の環境影響評価を行いたいと考えています。様々な食行動の実装に伴う環境影響を科学的に評価できれば、優先的に推進するべき食行動を特定することができます。その知見を活用し、持続可能で健康な食行動実装のための行動目標の提示、さらにはエビデンスに基づいた栄養教育プログラムの開発・社会実装を目指します。
Changes in consumer dietary behaviors that drive the food supply chain are essential to addressing issues of food sustainability, such as environmental impact, food waste, and plastic packaging. However, since these issues encompass a wide range of domains, there is no single definition of “sustainable and healthy dietary behaviors (SHDBs),” which refers to specific dietary practices that consumers should adopt to improve their health and protect the environment.
Therefore, I focus on achieving a comprehensive understanding and international comparison of SHDBs and their related factors, as well as analyzing dietary behavior patterns to promote them. Furthermore, I aim to integrate environmental science into these studies and apply life cycle assessment (LCA) methods to evaluate the environmental impact of each dietary behavior. By scientifically assessing the environmental consequences of various dietary behaviors, I can identify which behaviors should be prioritized. Based on this knowledge, I seek to propose practical behavioral guidelines for adopting SHDBs and ultimately develop and implement evidence-based nutrition education programs.
私が目指すトランスボーダー研究者とは、経験を通して得た多様な視点を橋渡しし、現場と学術、健康と環境、国内と国際をつなぐ存在です。国際社会が直面する食と環境の課題に対し、境界を越えて知をつなぐ研究者として歩み続けたいと考えます。
The kind of transborder researcher I aspire to become is someone who bridges diverse perspectives gained through academic and professional experiences, connecting the field with academia, health with the environment, and the domestic with the international. I am committed to advancing my career as a transborder researcher who integrates knowledge across boundaries to address the food and environmental issues facing the global community.
準備中です。